• aloe organic
  • x-foliate
  • pp lift
  • cavi

    Płyn do peelingu kawitacyjnego -

    Cavi Precision Cleanser

    Bez parabenów, z kwasem cytrynowym,

    mlekowym, hialuronowym i hydromanilem

    zapewni optymalne złuszczanie, 

    oczyszczenie i nawilżenie

  • ibcn

     Mezoterapia bezigłowa/mikroigłowej/igłowa (elektroporacja)
     Jonoforeza
     Sonoforeza (ultradźwięki)
     Inne zastosowania kosmetyczne, lecznicze :
     po zabiegach mikrodermabrazji
     przy zabiegu masażu
     po zabiegu oczyszczania skóry

  • Red Wine Care
  • MEDBeauty

    Ceny już od 30 zł za 500ml

  • POWER OF NATURE

  • atelokolagen
  • Krem laktobionowy

    Unikatowo

    skomponowany 

    krem do normalnej 

    i przetłuszczającej

    się skóry

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach oraz kodach rabatowych
Producenci

Glukozyd askorbylu - INCI: Ascorbyl Glucoside

Zalety:

  • Łagodniejsze działanie niż w przypadku kwasu L-askorbinowego
  • Wyższa stabilność w porównaniu z czystą formą witaminy C
  • Korzystne działanie na skórę w większym przedziale pH  pH 6.5-7.5
  • Możliwość przenikania w głębsze warstwy skóry 
  • Skuteczna przy przebarwieniach

Wady:

  • Możliwość podrażnienia skóry

Kwas L-askorbinowy - INCI: Ascorbic Acid

Zalety:

  • Wysoka skuteczność działania
  • Szybkie efekty rozjaśnienia i poprawy kolorytu zszarzałej cery

Wady:

  • Niska stabilność po rozpuszczeniu w wodzie (często występuje w preparatach do połączenia)
  • Wywoływanie licznych podrażnień u osób ze skórą wrażliwą – niskie pH oraz kwasowy charakter
  • Konieczność dodania do kosmetyku alkoholi i glikoli – stanowią promotory przejścia dla kwasu L-askorbinowego
  • Wymagane niskie pH kwasu (niższe niż 3,5) – jest to gwarancja przenikania kwasu L-askorbinowego przez warstwę rogową naskórka.

 

Palmitynian askorbylu - INCI: Ascorbyl Palmitate

Zalety:

  • Lepsza stabilność w porównaniu z czystą formą witaminy C – rozpuszczalny w tłuszczach
  • Wolne tempo uwalniania się kwasu askorbinowego – działanie łagodniejsze niż w przypadku czystej formy witaminy C
  • Stabilny w neutralnych pH

Wady:

  • Ograniczona przenikalność przez naskórek
  • Słabo przyswajalny przez skórę 
  • Nie zaleca się stosowania na podrażnioną skórę.

 

Glukozyd askorbylu - INCI: Ascorbyl Glucoside

Zalety:

  • Łagodniejsze działanie niż w przypadku kwasu L-askorbinowego
  • Wyższa stabilność w porównaniu z czystą formą witaminy C
  • Korzystne działanie na skórę w większym przedziale pH  pH 6.5-7.5
  • Możliwość przenikania w głębsze warstwy skóry 
  • Skuteczna przy przebarwieniach

Wady:

  • Możliwość podrażnienia skóry

 

Sól magnezowa fosforanu askorbylu - INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Sól magnezowa fosforanu askorbylu, podobnie jak czynna forma witaminy C, jest rozpuszczalna w wodzie, co utrudnia jej przenikanie do głębszych warstw naskórka. Sól ta wykazuje słabsze działanie antyoksydacyjne od czystej witaminy C o tym samym stężeniu, dlatego w produktach należy stosować wysokie stężenie MAP – co najmniej 15%. MAP polecany jest dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia oraz dla osób, których skóra wykazuje słabą tolerancję na substancje drażniące. 

Uwalnianie kwasu askorbinowego z tej postaci do naskórka polega na hydrolizie w wyniku działania enzymu fosfatazy. Wykazuje skuteczne działanie rozjaśniające oraz antyoksydacyjne w stężeniach powyżej 10%. W porównaniu do kwasu L-askorbinowego jest stabilna w roztworach wodnych i bardziej odporna na utlenianie. Witamina C w postaci soli magnezowej fosforanu askorbylu jest cennym składnikiem wspomagającym działanie antyoksydacyjnych ekstraktów roślinnych w recepturze maseczek, balsamów do ciała oraz kremów przeciwstarzeniowych. Jest stabilna w pH 7,0 - 8,5.

 

Sól sodowa fosforanu askorbylu - INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)

Sól sodowa fosforanu askorbylu cechuje się podobnymi właściwościami jak MAP, jednakże wykazuje również silne właściwości antybakteryjne, dlatego jest ona dedykowana dla cer ze skłonnością do trądziku. Przeznaczona jest także dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Wykazuje dodatkowe pośrednie działanie antybakteryjnie. Stosuje się ją w preparatach przeciwtrądzikowych.
Przeciwutleniające właściwości witaminy C w kosmetykach wykazują przeciwdziałanie jełczeniu wydzielanego łoju w okolicach ujścia gruczołów łojowych. W trądziku pospolitym towarzyszące nadmierne rogowacenie naskórka, zwęża ujście i powoduje zaleganie mas łojowych, predysponując do nasilenia infekcji bakteryjnej. Witamina C w tej postaci, zapobiega tworzeniu się czopów zaskórnikowych zapobiegając utlenianiu się składników tłuszczowych łoju. Dlatego produkty kosmetyczne z tą postacią witaminy C zalecane są dla osób z cerą problematyczną.

Tetraizopalmitynian askorbylu - INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Tetraizopalmitynian askorbylu spośród wszystkich pochodnych witaminy C cechuje się najskuteczniejszym działaniem, a także najlepszą przyswajalnością oraz tolerancją przez skórę. Występuje w formie olejku, dzięki czemu wykazuje dobre powinowactwo do warstwy lipidowej skóry. Z uwagi na hamowanie procesu melanogenezy, bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem przebarwień. Dodatkowo pochodna ta sprawdzi się u osób ze skórą delikatną.

 To trwała i stabilna formuła witaminy C. Występuje w formie żółtego oleju, penetruje w głębsze warstwy naskórka. Skuteczna szczególnie w emulsjach w stężeniu 1–3%. Jest cenną, skuteczną i jedną z najdroższych postaci witaminy C stosowaną w kosmetykach. Nie wymaga zastosowania wysokich stężeń, dlatego występuje szczególnie w emulsjach, kremach oraz maseczkach przeciwstarzeniowych. Niezwykle dobrze i skutecznie chroni skórę opóźniając pojawianie się oznak starzenia.

3-O Etylowy kwas askorbinowy - INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid 

3-O Etylowy kwas askorbinowy jest najnowszą pochodną kwasu L-askorbinowego. Podobnie jak tetraizopalmitynian askorbylu cechuje się wysoką stabilnością. Wykazuje odporność na działanie światła i temperatury, a także w wysokim stopniu przenika w głąb skóry. Ponadto hamuje rozwój bakterii i ogranicza stan zapalny. Pochodna ta jako jedyna jest rozpuszczalna zarówno w tłuszczach jak i w wodzie, dzięki czemu z łatwością można ją dodawać do wszystkich formulacji kosmetycznych. Pochodna odpowiednia dla cer wrażliwych.

Forma ta wykazuje w stosunku do wyżej wymienionych pochodnych witaminy C skuteczniejsze działanie na skórę, jest bardziej stabilna i dużo bardziej przyswajalna. Nie powoduje podrażnienia skóry nawet w wysokich dwudziestoprocentowych stężeniach w kosmetykach przeznaczonych do codziennego stosowania. Jako kwas, jest dobrze tolerowany również przez osoby o skórze wrażliwej. Chroni przed fotostarzeniem, wolnymi rodnikami i wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Wspomaga walkę z przebarwieniami pigmentacyjnymi i potrądzikowymi. W testach potwierdzono, iż działa dużo skuteczniej w redukowaniu przebarwień, aniżeli kwas kojowy arbutyna lub pozostałe pochodne witaminy C rozpuszczalne w wodzie (Ascorbyl Glucoside, Magnesium lub Sodium Ascorbyl Phosphate). Ponadto wykazano, iż kwas 3-0-ethyl askorbinowy stanowi skuteczną ochronę przed niebieskim światłem (blue light). Ta forma jest najskuteczniejsza pH 3.0 - 5.0.

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczka w RUCHu) już od 200,00 zł.
Najchętniej wybierane kosmetyki w sklepie
Afrodita CAMOMILE Krem po oczy	15 ml
Afrodita CAMOMILE Krem po oczy 15 ml
50,00 zł
szt.
Promocje, z których warto skorzystać
Organic Series Płyn Micelarny 50ml
Organic Series Płyn Micelarny 50ml
79,00 zł 72,68 zł
szt.
Organic Series krem forte silnie nawilżający 200ml
Organic Series krem forte silnie nawilżający 200ml
279,00 zł 256,68 zł
szt.
Charmine Rose STEM CELLS MESO COCTAIL 6 X 4ML
Charmine Rose STEM CELLS MESO COCTAIL 6 X 4ML
154,00 zł 149,38 zł
szt.
Organic Series mikronizowany booster SILVER 200 ml
Organic Series mikronizowany booster SILVER 200 ml
149,00 zł 137,08 zł
szt.
ELIKSIR LIFTINGUJĄCY ENDO LIFT ELIXIR 50 ML  Charmine Rose
ELIKSIR LIFTINGUJĄCY ENDO LIFT ELIXIR 50 ML Charmine Rose
135,00 zł 130,95 zł
szt.
Organic Series peeling do mycia twarzy 200ml
Organic Series peeling do mycia twarzy 200ml
79,00 zł 72,68 zł
szt.
Organic Series Krem forte anti-aging 200 ml
Organic Series Krem forte anti-aging 200 ml
279,00 zł 256,68 zł
szt.
Charmine Rose AZACNE ELIXIR 50ml Z AZELOGLICYNĄ
Charmine Rose AZACNE ELIXIR 50ml Z AZELOGLICYNĄ
139,00 zł 134,83 zł
szt.
Charmine Rose EYE&LIP G-FACTORS CREAM 50 ml
Charmine Rose EYE&LIP G-FACTORS CREAM 50 ml
123,00 zł 119,31 zł
szt.
Organic Series krem forte dotleniający 50ml
Organic Series krem forte dotleniający 50ml
159,00 zł 146,28 zł
szt.
Organic Series regenerujący krem do rąk 50ml
Organic Series regenerujący krem do rąk 50ml
59,00 zł 54,28 zł
szt.
Organic Series krem forte dotleniający 200ml
Organic Series krem forte dotleniający 200ml
279,00 zł 256,68 zł
szt.
Organic Series maska wyciszająca 200 ml
Organic Series maska wyciszająca 200 ml
199,00 zł 183,08 zł
szt.
Organic Series krem nawilżający z filtrem SPF50 15 ml
Organic Series krem nawilżający z filtrem SPF50 15 ml
105,00 zł 96,60 zł
szt.
Organic Series serum do cery z przebarwieniami 50 ml
Organic Series serum do cery z przebarwieniami 50 ml
159,00 zł 146,28 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl