• pp lift
  • cavi

    Płyn do peelingu kawitacyjnego -

    Cavi Precision Cleanser

    Bez parabenów, z kwasem cytrynowym,

    mlekowym, hialuronowym i hydromanilem

    zapewni optymalne złuszczanie, 

    oczyszczenie i nawilżenie

  • Krem laktobionowy

    Unikatowo

    skomponowany 

    krem do normalnej 

    i przetłuszczającej

    się skóry

  • Red Wine Care
  • INSTITUTE BCN Capillum Peptides Utrata włosów, Łysienie 5 ml

    INSTITUTE BCN Capillum

    Peptides Utrata włosów,

    Łysienie 

     
  • MEDBeauty

    Ceny już od 30 zł za 500ml

  • ibcn

     Mezoterapia bezigłowa/mikroigłowej/igłowa (elektroporacja)
     Jonoforeza
     Sonoforeza (ultradźwięki)
     Inne zastosowania kosmetyczne, lecznicze :
     po zabiegach mikrodermabrazji
     przy zabiegu masażu
     po zabiegu oczyszczania skóry

  • POWER OF NATURE

  • aloe organic
  • Szybkie zakupy?

    bardzo proszę - zadzwoń - wyślij SMS - oddzwonimy.

    606200651

  • x-foliate
  • atelokolagen
  • ava kwast
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach oraz kodach rabatowych
Producenci

Witamina C jest jedną z najchętniej dodawanych witamin do formulacji kosmetycznych z uwagi na swoje dobroczynne właściwości:

  • działa wybielająco - wykazuje zdolność do hamowania enzymu tyrozynazy, który uczestniczy w tworzeniu się melaniny – barwnika skóry. Powoduje to powstawanie mniejszej ilości barwnika oraz redukcję już istniejącej, co skutkuje rozjaśnieniem skóry lub - przy dłuższym stosowaniu - również ujednoliceniem jej kolorytu.
  • wspomaga ochronę przez promieniami UV - zmniejsza rumień wywołany promieniowaniem UVB, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie działania filtrów słonecznych.
  • uszczelnia naczynia krwionośne – wpływa na syntezę kolagenu typu I i III. Kolageny I i III są zasadniczymi składnikami skóry właściwej i substancją podporową naczyń krwionośnych.
  • posiada właściwości przeciwzapalne – wynikają one ze zmniejszania aktywności jądrowego czynnika transkrypcyjnego NFκ-B, odpowiedzialnego za wytwarzanie cytokin prozapalnych, między innymi interleukiny 10 (IL-10). Interleuikina 10 (IL-10) jako jedna z wielu cytokin prozapalnych odpowiedzialna jest za podtrzymywanie miejscowego stanu zapalnego, przez co skóra potrzebuje więcej czasu na regenerację.

 

 

Kwas L-askorbinowy - INCI: Ascorbic Acid

Zalety:

  • Wysoka skuteczność działania
  • Szybkie efekty rozjaśnienia i poprawy kolorytu zszarzałej cery

Wady:

  • Niska stabilność po rozpuszczeniu w wodzie (często występuje w preparatach do połączenia)
  • Wywoływanie licznych podrażnień u osób ze skórą wrażliwą – niskie pH oraz kwasowy charakter
  • Konieczność dodania do kosmetyku alkoholi i glikoli – stanowią promotory przejścia dla kwasu L-askorbinowego
  • Wymagane niskie pH kwasu (niższe niż 3,5) – jest to gwarancja przenikania kwasu L-askorbinowego przez warstwę rogową naskórka.

 

Palmitynian askorbylu - INCI: Ascorbyl Palmitate

Zalety:

  • Lepsza stabilność w porównaniu z czystą formą witaminy C – rozpuszczalny w tłuszczach
  • Wolne tempo uwalniania się kwasu askorbinowego – działanie łagodniejsze niż w przypadku czystej formy witaminy C
  • Stabilny w neutralnych pH

Wady:

  • Ograniczona przenikalność przez naskórek
  • Słabo przyswajalny przez skórę 
  • Nie zaleca się stosowania na podrażnioną skórę.

 

Glukozyd askorbylu - INCI: Ascorbyl Glucoside

Zalety:

  • Łagodniejsze działanie niż w przypadku kwasu L-askorbinowego
  • Wyższa stabilność w porównaniu z czystą formą witaminy C
  • Korzystne działanie na skórę w większym przedziale pH  pH 6.5-7.5
  • Możliwość przenikania w głębsze warstwy skóry 
  • Skuteczna przy przebarwieniach

Wady:

  • Możliwość podrażnienia skóry

 

Sól magnezowa fosforanu askorbylu - INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Sól magnezowa fosforanu askorbylu, podobnie jak czynna forma witaminy C, jest rozpuszczalna w wodzie, co utrudnia jej przenikanie do głębszych warstw naskórka. Sól ta wykazuje słabsze działanie antyoksydacyjne od czystej witaminy C o tym samym stężeniu, dlatego w produktach należy stosować wysokie stężenie MAP – co najmniej 15%. MAP polecany jest dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia oraz dla osób, których skóra wykazuje słabą tolerancję na substancje drażniące. 

Uwalnianie kwasu askorbinowego z tej postaci do naskórka polega na hydrolizie w wyniku działania enzymu fosfatazy. Wykazuje skuteczne działanie rozjaśniające oraz antyoksydacyjne w stężeniach powyżej 10%. W porównaniu do kwasu L-askorbinowego jest stabilna w roztworach wodnych i bardziej odporna na utlenianie. Witamina C w postaci soli magnezowej fosforanu askorbylu jest cennym składnikiem wspomagającym działanie antyoksydacyjnych ekstraktów roślinnych w recepturze maseczek, balsamów do ciała oraz kremów przeciwstarzeniowych. Jest stabilna w pH 7,0 - 8,5.

 

Sól sodowa fosforanu askorbylu - INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)

Sól sodowa fosforanu askorbylu cechuje się podobnymi właściwościami jak MAP, jednakże wykazuje również silne właściwości antybakteryjne, dlatego jest ona dedykowana dla cer ze skłonnością do trądziku. Przeznaczona jest także dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Wykazuje dodatkowe pośrednie działanie antybakteryjnie. Stosuje się ją w preparatach przeciwtrądzikowych.
Przeciwutleniające właściwości witaminy C w kosmetykach wykazują przeciwdziałanie jełczeniu wydzielanego łoju w okolicach ujścia gruczołów łojowych. W trądziku pospolitym towarzyszące nadmierne rogowacenie naskórka, zwęża ujście i powoduje zaleganie mas łojowych, predysponując do nasilenia infekcji bakteryjnej. Witamina C w tej postaci, zapobiega tworzeniu się czopów zaskórnikowych zapobiegając utlenianiu się składników tłuszczowych łoju. Dlatego produkty kosmetyczne z tą postacią witaminy C zalecane są dla osób z cerą problematyczną.

Tetraizopalmitynian askorbylu - INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Tetraizopalmitynian askorbylu spośród wszystkich pochodnych witaminy C cechuje się najskuteczniejszym działaniem, a także najlepszą przyswajalnością oraz tolerancją przez skórę. Występuje w formie olejku, dzięki czemu wykazuje dobre powinowactwo do warstwy lipidowej skóry. Z uwagi na hamowanie procesu melanogenezy, bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem przebarwień. Dodatkowo pochodna ta sprawdzi się u osób ze skórą delikatną.

 To trwała i stabilna formuła witaminy C. Występuje w formie żółtego oleju, penetruje w głębsze warstwy naskórka. Skuteczna szczególnie w emulsjach w stężeniu 1–3%. Jest cenną, skuteczną i jedną z najdroższych postaci witaminy C stosowaną w kosmetykach. Nie wymaga zastosowania wysokich stężeń, dlatego występuje szczególnie w emulsjach, kremach oraz maseczkach przeciwstarzeniowych. Niezwykle dobrze i skutecznie chroni skórę opóźniając pojawianie się oznak starzenia.

3-O Etylowy kwas askorbinowy - INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid 

3-O Etylowy kwas askorbinowy jest najnowszą pochodną kwasu L-askorbinowego. Podobnie jak tetraizopalmitynian askorbylu cechuje się wysoką stabilnością. Wykazuje odporność na działanie światła i temperatury, a także w wysokim stopniu przenika w głąb skóry. Ponadto hamuje rozwój bakterii i ogranicza stan zapalny. Pochodna ta jako jedyna jest rozpuszczalna zarówno w tłuszczach jak i w wodzie, dzięki czemu z łatwością można ją dodawać do wszystkich formulacji kosmetycznych. Pochodna odpowiednia dla cer wrażliwych.

Forma ta wykazuje w stosunku do wyżej wymienionych pochodnych witaminy C skuteczniejsze działanie na skórę, jest bardziej stabilna i dużo bardziej przyswajalna. Nie powoduje podrażnienia skóry nawet w wysokich dwudziestoprocentowych stężeniach w kosmetykach przeznaczonych do codziennego stosowania. Jako kwas, jest dobrze tolerowany również przez osoby o skórze wrażliwej. Chroni przed fotostarzeniem, wolnymi rodnikami i wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Wspomaga walkę z przebarwieniami pigmentacyjnymi i potrądzikowymi. W testach potwierdzono, iż działa dużo skuteczniej w redukowaniu przebarwień, aniżeli kwas kojowy arbutyna lub pozostałe pochodne witaminy C rozpuszczalne w wodzie (Ascorbyl Glucoside, Magnesium lub Sodium Ascorbyl Phosphate). Ponadto wykazano, iż kwas 3-0-ethyl askorbinowy stanowi skuteczną ochronę przed niebieskim światłem (blue light). Ta forma jest najskuteczniejsza pH 3.0 - 5.0.

 

....:::: Składniki aktywne(250)

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczka w RUCHu) już od 200,00 zł.
Najchętniej wybierane kosmetyki w sklepie
Opaska   Bielenda Professional
Opaska Bielenda Professional
7,50 zł
szt.
AVA  PRO Tonik Antybakteryjny 500 ml
AVA PRO Tonik Antybakteryjny 500 ml
28,00 zł
szt.
Żel do ultradźwięków  500g
Żel do ultradźwięków 500g
5,20 zł
szt.
Promocje, z których warto skorzystać
Organic Series krem forte silnie nawilżający 50ml
Organic Series krem forte silnie nawilżający 50ml
199,00 zł 189,05 zł
szt.
Organic Series krem do cery trądzikowej 200 ml
Organic Series krem do cery trądzikowej 200 ml
339,00 zł 322,05 zł
szt.
BIELENDA  IS PAKIET MICROBIOME PRO CARE new formula
BIELENDA IS PAKIET MICROBIOME PRO CARE new formula
333,00 zł 332,00 zł
szt.
Organic Series krem forte do cery tłustej 50 ml
Organic Series krem forte do cery tłustej 50 ml
199,00 zł 189,05 zł
szt.
Afrodita Perfect Code - Maska 50 ml
Afrodita Perfect Code - Maska 50 ml
280,00 zł 224,00 zł
szt.
Afrodita PURE OXYGEN Mousse maska dotleniająca	100 g
Afrodita PURE OXYGEN Mousse maska dotleniająca 100 g
9 999,00 zł 8 199,18 zł
szt.
Organic Series krem forte dotleniający 50ml
Organic Series krem forte dotleniający 50ml
199,00 zł 189,05 zł
szt.
Organic Series krem odżywczy 50ml
Organic Series krem odżywczy 50ml
199,00 zł 189,05 zł
szt.
Organic Series krem z 5% witaminą C 200ml
Organic Series krem z 5% witaminą C 200ml
399,00 zł 379,05 zł
szt.
Organic Series krem z kwasem laktobionowym 200 ml
Organic Series krem z kwasem laktobionowym 200 ml
339,00 zł 322,05 zł
szt.
Organic Series krem nawilżający z filtrem SPF50 50 ml
Organic Series krem nawilżający z filtrem SPF50 50 ml
199,00 zł 189,05 zł
szt.
CERAMIDES - Krem na noc  50 ml  Afrodita Cosmetics
CERAMIDES - Krem na noc 50 ml Afrodita Cosmetics
107,00 zł 90,95 zł
szt.
Afrodita LIPO DETOX - Krem wyszczuplający krok 2 450ml
Afrodita LIPO DETOX - Krem wyszczuplający krok 2 450ml
9 999,00 zł 7 999,20 zł
szt.
Afrodita Cosmetics HIT KREM CYNAMONOWY AHA FORTE 	450 ml
Afrodita Cosmetics HIT KREM CYNAMONOWY AHA FORTE 450 ml
350,00 zł 280,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl